MAKLUMAN :


widgeo.net

Thursday, May 28, 2009

Mai Kita Pakat Renung Sejenak !


Dari Sauban r.a dari Rasulullah saw beliau bersabda: “Dua gulongan dari ummatku yang diselamatkan Allah dari Neraka. Iaitu gulongan yang berperang di India dan gulongan yang berkumpul bersama Isa a.s.” (Riwayat Nasai dan Ahmad)

Hadis ini saya ambil dari buku ‘Nuzuulu Isa Ibn maryama Aakhiraz Zaman’. Karangan Imam As-Sauyuthi. Lengkap hadisnya sebagaimana yang dikeluarkan oleh Allamah Ali Al-Qari di dalam kitab Al-Marqaah 5:658 di dalam sebuah hadis yang panjang dari Ali Zainul Abidin bin Husain r.a bahawa Rasulullah saw dalam sabdanya berkata: “bergembiralah ! bergembiralah ! Sesungguhnya perumpamaan ummatku seperti hujan, tiada diketahui yang mana satu lebih baik, yang mulanya atau yang penghabisannya, atau seperti sebuah kebun yang luas , yang dapat memberi makan kepada segulongan manusia buat setahun. Kemudiannya kepada gulongan yang lain buat setahun . Moga-moga gulongan yang terakhir itulah yang akan memperolehi bahagian yang paling banyak, yang paling baik dan yang paling bagus dari kebun itu.Bagaimana boleh binasa sesuatu ummat sedangkan aku yang menjadi pangkalnya , Al-Mahdi pula menjadi pertengahannya dan( Isa ) Al –Masih menjadi penghujungnya. Namun di dalam antara masa-masa itu memang ada masa-masa yang ‘bengkok’. Mereka yang terlibat di dalamnya tidak tergulong sebagai ummatku. Dan aku pun tidak tergulong dari mereka”

Sedikit Huraian

Bila kita lihat terjemahan hadis di atas Syeikh Ahmad Semait , Mufti Singapura menterjemahkan perkataan ‘Jihad’ dengan ‘ berperang’. Namun ulama terkenal Indonesia , H.Salim Bahreisy mengekalkan terjemahannya dengan ‘berjihad’ yang boleh difahami dengan ‘perang’ dan juga ‘dakwah’. Jika dikekalkan ‘Jihad’ dengan perkataan ‘berperang’ sekali pun pasti dan pasti kaedah berperang yang akan dilaksanakan ketika itu adalah mengikut tertib Nabi saw. Iaitu di dahului dengan ‘Dakwah’ (sebagaimana yang pernah kita terangkan di sini ), jika sekiranya ‘dakwah’ tidak diterima maka ‘Jizyah’ perlu dijelaskan. Dan jika ‘jizyah’ tidak diterima maka barulah akan berlaku ‘ Perang’ (Qital ). Maka masih ‘dakwah’ mengambil tempat yang utama.

Sebaliknya jika kita mengunapakai terjemahan ‘berjihad’ dengan diistilahkan sebagai ‘berdakwah’. Maka lengkap hadis itu mungkin begini bunyinya :

Dari Sauban r.a dari Rasulullah saw beliau bersabda : “Dua gulongan ummatku yang diselamatkan oleh Allah dari Neraka, Iaitu gulongan yang ber’Dakwah’ di India dan gulongan yang bersama Isa a.s” (Riwayat Nasai dan Ahmad

Targhib

Jadi jika Jemaah Tabligh membuat ‘tasykil’ (mengajak) berdakwah ke India ,Pakistan dan Bangladesh, maka jangan lansung kita mengatakan tidak berkait dengan hadis atau pun mengatakan taksub dengan India kerana masih ianya bersabit dari hadis Nabi saw. Perlu diingatkan bahawa asal ketiga-tiga negara itu ( India, Pakistan dan Bangladesh ) adalah ‘Benua India’ atau ‘Hind’. Hanya selepas dijajah oleh British barulah dipecahkan menjadi tiga negara.

Wallahu’alam

p/s : Insyaallah ! Siapa sedia 4bulan IPB. Insyaallah bagi nama.

4 comments:

Mat Khairil Bin Mohamed said...

ana sedia ustaz... lepas konvo..sekrang beljar lg.. bulan 8 nak keluaq.. doakan ana dpt istiqamah. semoga Allah pilih ana dan umat dlm kerja dakwah. ameen.

Al-Alorstari said...

Mat Khairil,

Semaoga saudara dipilih oleh Allah swt untuk keluar ke JalanNya. Saya juga akan keluar pada 1 Jun 2009, saya akan keluar 10 hari Masturat bersama ahliah. Insyaallah pada Nov 2009 nanti bercadang keluar 2bulan/40 hari Masturat. Tahun ini nisab Masturat. Sama-sama kita doakan.Insyaallah.

anak soleh said...

Saya juga sedia Ustaz inshaAllah bermula 2 Jun ini utk 4bulan IPB...doakan saya supaya dapat ke IPB...
-Ahmad Firdaus Mad Sallih-
-Sheffield,UK-

MEGAT AL-JEFRI said...

asslamualaikm al-alorstari...

kami dah p IPB dah, masturat india 40h puh dah beres dah .cuma nak reload IPB tu ana azam la.

sbb tahun dulu 96 dan 2004 hindi mgkin dah ex-fired kot.mgkin IPB lps masturat 2 bln negara jauh thn ini, kira nisab masturat kami tahun ni la. 2008 dulu kami p masturat negara jiran PHUKET ISLAND,Thailand,,insyallah IPB lps tu kot...wsslm

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin