MAKLUMAN :


widgeo.net

Thursday, November 13, 2008

Kenapa berdakwah sedangkan ilmu belum sempurna?


Soalan: Bolehkah seseorang keluar bertabligh bilamana dia sendiri tidak tahu pun solah jenazah dan tidak tahu makna satu ayat pun dari Al-Quran?

Jawapan:

“Maksud usaha tabligh dan juga Jamaah Tabligh adalah belajar menghayati agama dan mengajak orang ramai menghayati agama. Ramai orang yang pada mulanya amat jahil mengenai agama, tetapi setelah keluar bersama Jamaah Tabligh selama 40 hari sekali atau dua kali, mereka dapat belajar memperbetulkan solah, wudhu’ mandi, Quran, solah janazah, dan berbagai aspek agama yang mungkin mengambil masa bertahun-tahun atau mungkin sepanjang hayat jika belajar di rumah disebabkan kesibukan dan tanggungjawab yang lain – itu pun jika mereka berpeluang beri masa untuk belajar. Ramai yang telah mempelajari ahadith dan boleh memberikan bayan seperti seorang ulama’. Jamaah Tabligh juga berperanan seperti madrasah dan menawarkan kaedah mudah untuk menghayati agama untuk orangramai yang tidak dapat belajar agama secara formal di madrasah.

Dan Allah Ta’ala Maha Mengetahui.

Oleh Hadhrat Mufti Mahmud Hassan Gangohi (rahmatullah alayh), Mufti Besar Darul Ulum Deoband, dikeluarkan pada 24 Muharram 1388 (dipetik dari Fataawaa Mahmudiyyah (Jilid 12 m/s 235-250)

2 comments:

TheNe said...

Apa nak tunggu sampai ilmu sempurna... sungguhpun ilmu sempurna belum tentu beramal malah lebih baik bila dah tahu terus buat dan istiqamah.

Irwan said...

Sapa dia ilmu yg dah sempurna tu?
Cuba tunjukkan diri!!
Takde, kan?
So takde la orang nak berdakwah..
So kita nak biarkan aje hindu dan kristian bawak orang masuk agama mereka?

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin