MAKLUMAN :


widgeo.net

Thursday, August 6, 2009

Wabak H1N1 : Bagaimana Tindakan Kita ?Di bawah ini catatan akhbar arus perdana hari ini 6 Ogos 2009 :

MELAKA CATATA EMPAT KEMATIAN DALAM TEMPOH SEMINGGU :
MELAKA 5 Ogos - Melaka mencatatkan empat kematian akibat wabak selesema babi atau influenza A (H1N1) dalam tempoh seminggu dengan kematian pertama pada 28 Julai lalu.

KEBIMBANGAN JADI KENYATAAN :
JASIN 5 Ogos - Kebimbangan sepasang suami isteri terhadap wabak selesema babi atau influenza A (H1N1) berakhir tragedi apabila anak kedua mereka berusia 12 tahun menjadi mangsa ke-10 virus itu.

PERAK REKOD LAPAN KES BARU :
IPOH 5 Ogos - Perak mencatatkan lapan kes baru selesema babi atau influenza A (H1N1) hari ini, menjadikan jumlah keseluruhan sejak 15 Mei lalu sebanyak 80 kes.

H1N1 :JANGAN PANIK TAPI JAGA KEBERSIHAN :
BANDAR SERI BEGAWAN 5 Ogos - Jangan panik, jalani kehidupan seperti biasa tetapi golongan yang disenaraikan berisiko tinggi dan mendapat selesema diminta lebih berwaspada dengan tahap kesihatan masing-masing berikutan empat kematian terbaru yang dilaporkan hari ini akibat virus selesema babi atau influeza H1N1.

KUIS, KUIN DIARAH TUTUP :
KUALA LUMPUR 5 Ogos - Dua buah lagi institusi pengajian tinggi (IPT) terpaksa ditutup setelah sebahagian pelajarnya dikesan menghidapi penyakit seperti influenza (ILI).

KOLEJ SHAHPUTRA DIARAH TUTUP 9 HARI :
KUANTAN 5 Ogos - Kolej Shahputra di sini ditutup selama sembilan hari mulai hari ini sehingga 11 Ogos, ekoran penularan wabak selesema babi atau influenza A (H1N1).

H1N1 : JOHOR CATAT KEMATIAN KEDUA :
JOHOR BAHRU 5 Ogos - Selepas kematian murid tahun enam Sekolah Kebangsaan (SK) Sri Kenanga di sini Sabtu lalu akibat selesema babi atau influenza A (H1N1), hari ini seorang kanak-kanak lelaki pula menjadi mangsa terbaru virus itu di negeri ini.

TARGHIB :

Tidak ada satu pun wabak penyakit melainkan ianya adalah di dalam ketentuan Allah. Allahlah yang mengatur semua ini maka sepatutnya kepada Allahlah kita kembali. Sebagaimana kata Ibrahim a.s ,” Apabila aku sakit maka Dialah yang menyembuhkan”. Allahlah musabibul asbab yang menjadikan segala sebab. Dan Allah juga telah menentukan bahawa sekiranya manusia melakukan amal ketaatan maka pastinya yang diturunkan oleh Allah swt adalah rahmat ,ketenangan dan keberkatan. Namun sebaliknya jika manusia melakukan amal keburukan maka pastinya yang turun adalah bala, musibah dan kesengsaraan.H1N1 adalah juga sebahagian dari bala musibah dari Allah swt.

Firman Allah swt :
“Dan apa sahaja musibah yang menimpa kamu maka adalah disebabkan oleh perbuatan tangan-tangan kamu sendiri. Dan Allah memaafkan sebahagian besar ( dari kesalahan-kesalahan kamu ). Dan kamu tidak dapat melepaskan diri ( dari azab Allah ) di muka bumi. Dan kamu juga tidak memperolehi seorang pun perlindung dan tidak pula seorang penolong selain Allah.” ( Asy-Syura : 30-31 )

Juga Allah swt berfirman :
“ Telah zahir kerosakan ( bencana, gerakgempa, wabak ) di darat dan di laut disebabkan perbuatan tangan-tangan manusia, sehingga Allah merasakan kepada mereka sebahagian dari ( akibat ) perbuatan mereka agar mereka kembali.” ( Ar-Rum : 41 )

Selain itu Ibn Umar r.a pernah meriwayatkan bahawa Rasulullah saw pernah bersabda :
“Wahai puak Muhajiran, terdapat lima perkara jikalau kamu babitkan diri kamu di dalamnya maka bala bencana akan menimpai kamu. Sesuatu masyarakat yang mana perzinahan merata akan terdedah kepada wabak dan penyakit-penyakit yang baharu dan yang belum pernah didengari (diketahui ) sebelumnya……” ( Targhib )

Jelas dari ayat dan hadith di atas, jalan keluar adalah kembali kepada agama. Maksudnya kembali membetulkan amalan umat agar kembali kepada ketaatan kepada Allah swt. Berusaha untuk memperbaiki amalan kita semua dengan bersungguh-sungguh juga berusaha untuk mengajak orang lain untuk memperbaiki amalan mereka. Amalan yang jelas bagi menghindari H1N1 ini adalah amalan memakmurkan masjid.

Ini disabitkan dari hadith Nabi saw, dari Anas r.a mengatakan bahawa Rasulullah saw bersabda:
“Sesunggugnya Allah swt apabila menurunkan PENYAKIT dari langit ke atas ahli bumi dipalingkan dari mereka( penyakit tersebut ) sekiranya masjid dimakmurkan.”
( Riwayat Ibn Asakir )

Untuk ini kita perlu kembali kepada kaedah asal iaitu kembali memakmurkan masjid dan surau yang terdapat di tempat kita dengan amal-amal masjid, dengan melaksanakan anjuran Nabi saw dan amalan yang telah pun dilaksanakan oleh umat awal (sahabat ra.hum) ini perlu digembeling oleh kita bersama. Nusrahlah jemaah yang datang di tempat kita serta kita sendiri keluar beberapa hari untuk berada dibeberapa masjid dan surau dengan amalan memakmurkan masjdi. Yakinlah dengan cara begini Insyaallah musibah ini akan dapat dihindari pada diri, keluarga ,masyarakat dan negara kita amnya. Dalam pada itu kaedah yang ditentukan oleh pakar-pakar perubatan juga jangan kita tinggalkan sebagai jalan berusaha dan mencegah.

Wallahu’alam

4 comments:

mutakalim said...

terima kasih ustaz.
baru2 ni dengar maulana nizamudin bayan yg antaranya boleh baca di bawah ni:

http://ziarah76.blogspot.com/2009/08/selesaikan-masalah-dgn-perantaraan-amal.html

Al-Alorstari said...

Benar saudara Mutakalim. Memang kehendak di dalam agama begitu. Kalau kita lihat di dalam kehidupan sahabat setiap pertolongan yang datang pada mereka adalah berperantaraan amalan.

Jadi kita perlu berusaha agar perantaraan amalan menyelesaikan masaalah kita.

Doakan untuk saya yang hina ini agar semua ini akan terhasil.

ابن زين الرمباوي said...

As,kum ..ustaz lama tak jumpa saya yang tenggelam kat laut kot..he he..

samalah kita ajak manusia supaya buat amal puasa, solat zikir untuk sihat rohani dan jasmani..

ana mungkin pindah ke sarawak plak pas ni..doakan buat usaha kat sana

Al-Alorstari said...

Ibn Zain,

Sarawak kat mana? Walau dimana pun kita berada kalau kita jaga tertib usaha pasti Insyaallah ada pemeliharaan dari Allah swt.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin